Крем супа от праз, къдраво зеле и картофи

132 преглеждания

Вкусна и лесна за приготвяне

Представяме ви една рецепта за здравословна супа от праз, зеле и картофи за лесен обяд или вечеря.

Необходими продукти:

4 големи картофа (около 500 грама), 3 обелени и нарязани на кубчета, 1 цял с обелката

1 супена лъжица олио

15 гр. масло

5 стръка праз (около 500 г), измити и нарязани на половин луни

2 скилидки чесън, нарязани на филийки

1 зеленчуков бульон

200 гр. къдраво зеле

2 супени лъжици заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Нарежете целия картоф на тънки ленти с помощта на белачка за зеленчуци, след което го нарежете на кибритени клечки. Подсушете с помощта на кухненска хартия. В подходяща тава, сложете хартия за печене и намазнете с олио. Овкусете картофите с подправки, след това ги разстелете върху тавата. Печете в предварително загрята фурна за около 15-18 минути.

Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете праза, нарязаните картофи и щипка сол, след което гответе внимателно 10 минути, докато празът омекне. Добавете чесъна и гответе още 1 минута, след това изсипете бульона. Оставете да къкри 10-12 минути, докато картофите омекнат, след това добавете къдравото зели и гответе още 2-3 минути.

Добавете заквасената сметана, пасирайте с ръчен пасатор и подправете със солна вкус. Сервирайте супата в купички и добавете отгоре изпечените картофи.

Източник: bbcgoodfood.com

Спанак с кус-кус на фурна
Вегетариански соев пастет с печурки и маслини
Лимонов кейк с маскарпоне

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук