Вкусен ябълков пай

1893 преглеждания

Още от времето на древен Вавилон има писмени данни, че ябълките са използвани като лечебно растение

Необходими продукти:

- ябълки - 5 бр. средна големина

- яйца - 2 бр.

- брашно, бяло - 70 г

- масло - 20 г

- прясно топло мляко - 100 мл

- лимони - 1 бр.

- сол - щипка

- захар - 70 г

- бакпулвер - 8 г

- пудра захар, по желание

Начин на приготвяне:

Обелете и почистете ябълките, след което ги нарендете или нарежете на тънки филийки. Поставете в подходяща купа, залейте ги с лимонов сок от 1 лимон и разбъркайте внимателно.

Затоплете млякото и прибавете маслото, за да се разтопи. Счукайте яйцата в купа, добавете към тях захарта и разбийте с миксер до хубава пяна. Прибавете солта, брашното с бакпулвера и отново разбийте. Добавете на струйка млякото с маслото и разбийте на ниска степен. Прибавете ябълките и разбъркайте с лъжица.

Намаслете тортена форма с ринг (около 20 см) и посипете с малко брашно. Изсипете сместа във формата, разпределете добре и загладете.

Печете на 175 градуса за около 40-45 мин. Щом паят се опече, го извадете от фурната и го оставете да се охлади във формата, а след това върху решетка. По желание - поръсете с малко пудра захар.

Знаете ли че:

Още от времето на древен Вавилон има писмени данни, че ябълките са използвани като лечебно растение. Съвременните изследвания показват, че използването на ябълките за храна води до намаляване на опасността от ракови заболявания при хората. Подобни са изследванията и при животни.

Широкото разпространение на ябълките се дължи на ценните хранителни вещества в тях. Те имат богато съдържание на захари, органични киселини, минерални и дъбилни вещества, витамини, пектин, ензими и други. Общото количество на минерали като калий, калций, магнезий, желязо, фосфори и други е от 0,2 до 0,4 %. Пектиновите вещества действат благоприятно при хранителни разстройства и срещу натрупването на холестерол в кръвоносните съдове. При свързването на пектина с холестерола, той се изхвърля от организма и по този начин се подобрява кръвното налягане. Пектинът поема натрупаните в стомаха хранителни токсини и помага за отстраняването им. Действа бактерицидно и успокоява лигавицата на стомаха.

Ябълките действат добре срещу натрупването на камъни в бъбреците и жлъчката, като предотвратяват образуването на оксалова киселина, а танинът спира образуването на пикочна киселина. Едно от предимствата на ябълките е възможността да бъдат съхранявани и консумирани през продължителен период от време, както и на големите разстояния от мястото на отглеждане на които се транспортират.

Домашен хляб с хрупкава коричка
Две вкусни и лесни рецепти за приготвяне на паста
Домашен лимонов сладолед
Шоколадов кекс
Торта с бял шоколад

Снимка: Pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук