Ябълков пай с дъх на канела

1512 преглеждания

Пригответе за любимите си хора вкусен ябълков пай

Пригответе за любимите си хора вкусен ябълков пай с дъх на канела.

За тестото:

брашно - 300 г

яйца - 1 бр. + 1 жълтък за намазване

захар - 100 г, може и кафява

краве масло - 200 г студено

сол - 0.5 ч.л.

вода - 2 с.л. леденостуден

За пълнежа:

ябълки - 8 бр. зрели

захар - 100 г

стафиди - 60 г

канела - 4 ч.л.

нишесте - 2 с.л.

галета - 60 г

Начин на приготвяне:

Накиснете стафидите във вода за 10-15 минути. За приготвяне на тестото, направете кладенче в брашното и добавете вътре яйцето, захарта, солта и нарязаното на кубчета масло, както и водата. Размачквайте с пръсти пдо получаване на гладко тесто. Готовото тесто увийте във фолио и сложете в хладилник за половин час.

Обелете почистените от семки ябълки, нарежете ги на тънки резени. В голяма купа разбъркайте ябълките със захарта, канелата, нишестето, отцедените стафиди.

Извадете тестоото от хладилника и отделете до 1/3 от него за направата на решетката отгоре. Набрашнете леко работния плот и разточете останалото тесто до дебелина 2 мм.

Намаслете форма с отлепящи се страни (22 см) с масло. Прехвърлете блата в тавата, като го оформите внимателно по дъното и стените. На дъното поръсете галетата, сипете ябълковия пълнеж и добре го притиснете. Отгоре направете решетка, като разточите тестото на набрашнен плот и изрежете ленти, всяка от които е около 1.5 см. дебела.

Намажете завършения ябълков пай с разбит жълтък с малко мляко или сметана.

Печете около час в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете да се охлади, поръсете с пудра захар и поднесете.

Снимка: pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук